צפון איטליה בקראון: זוג+תאומיקס בני 7
נסענו מחוץ לעונה, בפסח 25, 10-22/4. אנחנו מנוסים בטיולי קראוון (פעמיים אוסטריה ופעמיים איסלנד) ואוהבים לטייל מחוץ לעונה. נכון, הרבה אתרים סגורים וזה דורש תכנון יותר מפורט אבל המחירים נוחים יותר, אין צפיפות ואין המולה.
טיסה: עם וויז אייר למילאנו מלפנסה, היחידים שעוד היה להם מחיר סביר, המראה באיחור של שעה (בשני הכיוונים).
מלון– נחתנו מאוחר בלילה אז לנו ליד השדה במלון פשוט, idea hotel שמפסק שאטלים בעלות של 5 יורו למבוגר (ילדים עד גיל 12 חינם) מהשדה למלון וההפך. מלון נטו לשים את הראש בלילה וארוחת בוקר פשוטה בבוקר.
קראון– למה בכלל קראוון? כי זה טיול מסוג אחר, יותר אינטימי, יותר בחיק הטבע. אבל כמו לכל דבר יש יתרונות וחסרונות. נתחיל עם חסרונות: גיר ידני. צפוף! אין מה לעשות, בסוף לא משנה כמה גדול הקראון עדיין יהיה צפוף. נוחות- זה לא מלון 5 כוכבים, המיטה לא מפנקת, שירוקלחת פצפונת וצריך לתפעל (למלא ולרוקן מים, לשטוף שירותים– אמנם זה הרבה יותר פשוט ממה שזה נשמע). עבירות וחניה- בסוף מדובר ברכב גדול ואי אפשר להיכנס איתו לכפרים או לכבישים צרים. חלק מתכנון טוב זה להבין לאן נוסעים ולראות אם בכלל אפשר להגיע עם קראון או לחנות עם קראון. הנסיעה בקראון איטית יותר מרכב רגיל וצריך לקחת בחשבון בשקלול זמני נסיעה.
ולמרות זאת, יתרונות: טיול נטו בחיק הטבע, רוב החניונים ממוקמים ממש בטבע עם נופים מהממים או בקרבתם. מטבח ושירותים זמינים תמיד: קרה לכם שבנסיעה ארוכה למישהו יש שירותים? אז הנה השירותים איתכם. סיימתם מסלול ואתם גוועים ברעב ועכשיו צריך לחפש מסעדה ולחכות עד שהמנה תצא? המטבח והמקרר תמיד ליד. נסעתם לטייל ושכחתם את הכובע והמעיל במלון או את בגד הים? הארון איתכם. לא צריך לפרוק ולארוז מזוודות. והכי חשוב בעיני שאם אתם מוכנים לבשל אז חוסכים לא מעט כסף על מסעדות. רוב הקמפינגים גם מספקים כרטיס תחבורה ציבורית לשימושכם ככה שתמיד אפשר לנצל את זה ולקפוץ לטייל בעיר הסמוכה.
שכרנו את הקראון דרך בנדנה (שכרנו דרכם כבר כמה פעמים) קיבלנו קראון מחברת blurent, התעקשתי על דגם עם מיטה זוגית מאחור ומיטה למעלה בכדי לא להסתבך בכל לילה לסדר עוד מיטה מפינת האוכל. קיבלנו דגם קטן יחסית, רק 5.95 מטר מה שמאוד הקל עם הניידות (אבל לא על הצפיפות). הילדים אימצו מיד את המיטה העליונה וכך היתה להם פינה שלהם בקראון. את הקראון קיבלנו במלון והחזרנו בשדה התעופה.
מזג אויר– מאוד לא צפוי בעונה הזו, לא היה לנו מזל הפעם ופרט ליום הראשון והאחרון הימים היו קרירים וגשומים. חשוב להקפיד על בגדים חמים ואיכותיים כך אפשר לטייל גם במזג אויר פחות מוצלח.
מסלול: התלבטתי רבות על כיוון נסיעה, אאוסטה נפסל בגלל העונה. רציתי שוויץ אבל המרחק לחלק המעניין יותר לא קצר כלל וגם פחדתי שבאפריל יהיה פחות מתאים. לכן החלטתי על המסלול הקלאסי של שילוב גארדה ודולומיטים.
יום 1- קבלת הקראון בשעות הבוקר, ונסיעה לכיוון אגם גארדה, הצטיידות בסופר. ידעתי שביום הראשון לא לתכנן הרבה. הנסיעה לגארדה לקחה כשעתיים עם עצירה להתרעננות בסניפי autogrill. משם לסופר להצטייד במצרכים כך שהגענו לקמפינג בשעה 14:00. בחרתי בקמפינג- Campeggio del Garda, מדובר בקמפינג וכפר נופש, ענקי וממש על חוף האגם סמוך לעיירה פסקיירה דל גארדה. מנוחה וסיבוב בעיירה.
יום 2– גארדלנד. קנינו כרטיס דרך הקמפינג, יצא יותר זול מאשר דרך האינטרנט. יש חניה ענקית ומסודרת לקראוונים. לצערי היה לא מעט תורים אז אחרי 5 מתקנים מיצינו כבר בשעות הצהריים. מנוחה בקראון ומשם נסענו לאקוודיונס. אחרי ארוחת ערב הלכנו לטבילה, זכינו במסיבת בריכה כיפית בטירוף. ניתן להישאר לחניה יבשה בחניון של האווקדיונס בחינם, יחד איתנו היו לא מעט קראוונים.
יום 3- תכננו לנסוע לפארק המפלים במולינה אבל בגלל הגשם הפארק היה סגור (ממליצה תמיד לבדוק לפני הנסיעה). תכננתי גם לנסוע למלצ׳סינה ולישון בקמפינג סמוך לשם, אבל אין קמפינג בעיירה עצמה אלא רק במרחק הליכה של 20 דקות, מה שלא נעים כלל בגשם. רכבל מונטה באלדו לא פעיל עדיין וגם אם היה לא בטוח ששווה לעלות במזג אויר כזה. לכן בחישוב מחדש נסענו לכיוון ריבה דל גארדה התמקמנו בקמפינג בעיירה טורבולה (3 קמ מגארדה) בקמפינג- Camping Maroadi. מזג האויר היה מושלם לגולשי רוח או שהתקיימה תחרות כלשהי כי הקמפינגים באיזור היו מלאים בגולשי רוח. טיילנו בטיילת המקסימה של העיירה אך בגלל הגשם ויתרנו על שייט ללימונה (30 דקות מטורבולה ללימונה בשייט) את לוח הזמנים ניתן לבדוק באתר שלהם כאן–
יום 4– השכרנו אופניים בחנות במרכז טורבולה, והחצי והילדים יצאו לכיוון ריבה דל גארדה, אני צעדתי ברגל, מסלול משגע של 4 ק״מ לכיוון בשביל סלול שעובד לאורך החוף, עצרנו לגלידה וטיולון קצר במרכז העיירה חזרנו והמשכנו למעבורת ללימונה.איך שירדנו מהמעבורת בלימונה התחיל גשם שלא פסק, כך שאת לימונה ראינו מבעד לקפוצונים.
יום 5– שוב גשם. נסענו לאגם טאנו, למזלינו היתה הפוגה כך שהספקנו להקיף את האגם. יש במקום חניה מסודרת לקראונים בתשלום, יש גם קמפינג שלא פעיל בעונה זו. אם לא היה גשם אפשר לטייל לעיירה הסמוכה קאנולה דה טאנו, אבל לאחר הקפת האגם התחיל שוב גשם. לפי התחזית הגשם צפוי בכל צפון איטליה ב-3 הימים הקרובים לכן בחרנו קמפינג עם בריכה מקורה Camping Steiner בפאתי בולזאנו. הקמפינג הכי טוב שהיינו בו מבחינת שירותים, יש בריכה מקורה, חנות, מסעדה, גינת משחקים לילדים, כל מה שצריך להעביר אחר צהריים גשום.
יום 6- נראה שיתבהר מעט בצהריים לכם נוסעים לכיוון אגם קאלטרן ולמסלול משגע- Rastenbachklamm. מדובר על מסלול לא ארוך במיוחד שעובר בקניון מדהים עם שפע מפלים וגולת הכותרת היא הנוף שנגלה של אגם קאלטרן, מאוד מומלץ! יש חניה קטנה ממש בהתחלת המסלול (קראון גדול יתקשה לחנות שם), אבל ממש מתחת, קילומטר לפני, יש חניה ענקית של פארק החבלים אז אפשר לחנות שם ולהתחיל משם את המסלול. אחרי המסלול עצרנו בפארק החבלים ומשם לקמפינג לבילוי בבריכה.
יום 7- יום גשום בכל הצפון לפי התחזית. מושכים את הבוקר בקמפינג עד העזיבה ב-12 ומנצלים את הבריכה. בגלל שלא בא לנו עוד בריכה מוותרים על המרחצאות במארן ונוסעים לדולומיטים בידיעה שהיום יהיה גשום ונטייל רק בהפוגות. התמקמנו בקמפינג עם נוף משגע בסנטה מגדלנה- Stellplatz zum Gletscher Hons. העברנו את היום במשחקי קלפים וטיולים סביב הקמפינג בהפוגות.
יום 8- בוקר בהיר וללא גשם אולם לצערי העננים מסתירים את הרי הדולומיטים המרשימים. מטיילים לכנסיה המפורסמת של סנטה מגדלנה ועולים לתצפית, נוף יפה אבל לא רואים את ההרים המרשימים. רצינו לעשות את מסלול אדולף מונקל או זאנס אבל בעלת הקמפינג אמרה שסגור והכביש מושלג. המשכנו משם לכיוון אורטיזי ומעבר סלה. כל העיירות עיירות רפאים, הכל סגור. מעבר סלה היה משגע, מלא שלג, ותוך כדי שאנחנו מבלים בשלג התחיל לרדת עלינו עוד שלג, עצרנו לצהריים ומשחק בשלג, משם המשכנו בהקפה לכיוון קאנזיי עם עצירה לטיול למפלים- Cascate Schiavaneis, בקיץ המסלול יפיפה ויש בונים בנחל, אנחנו זכינו בהליכה בשלג עמוק- גם חויה. הקמפינגים באיזור סגורים בעונה זו, אבל יש הרבה חניונים חינמיים שאפשר לחנות ללילה. עצרנו בחניון כזה ליד העיירה פוזה דל פוסה, הגשם לא הפסיק לרדת. קיוונו לפיצה בעיירה רק כדי לגלות שהכל סגור (למרות מקומות שגוגל מראה שפתוחים).
יום 9- עדיין גשום וסגרירי, יצאנו לסיבוב בוקר סביב העיירה, נופים מהממים אבל הרי הדולומיטים מוסתרים בעננים. נסענו לאגם קאראזה, בדרך מדהימה, שם יש חניה מסודרת גם לקראוונים. האגם יפה אבל בגלל שלא רואים את ההרים הוא פחות מרשים וויתרנו על ההקפה. שוב מתחיל גשם לכן החלטנו לוותר על הדולומיטים ולרדת חזרה לאיזור אגם קלטרן- החלטה נבונה. חנינו בקמפינג ממש ליד החוף שסמוך ל-Camping Gretl am See. התעצלנו לבשל אז קפצנו לאכול במסעדה שעל החוף, השמש זורחת, טיילנו סביב האגם וסביב הכרמים שבסביבה. יש עוד מלא דברים לעשות בקלטרן- יש רכבל שעולה לפסגה של הר מנדל (ויתרנו כי בכל זאת היה מעונן), ושפע מסלולי הליכה (עשינו את Rastenbachklamm) וכמובן שפע יקבים.
יום 10– חוזרים לכיוון גארדה, מתחילים בנסיעה ארוכה לכיוון מפלי מולינה שלא עשינו קודם, שוב רודף אותנו הגשם למרות שהפארק פתוח, טיפה מטפטף. המסלול יפה אם כי העליה חזרה מהפארק לכיוון חניית הרכבים פשוט אכזרית (עשינו את המסלול האדום שהוא די ממצה). משם נסענו לעיירה העתיקה בורגהטו, סביבה יש שפע קמפינגים. בגלל שזה ערב פסחא כל הקמפינגים הומים וצפופים כמו פסח בכנרת. התחיל גשם שריתק אותנו שוב לקראון. כשהילדים ממש השתגעו והגשם נרגע מעט, יצאנו לתור מעט את העיירה היפיפיה.
יום 11– יום אחרון, בוקר גשום וסגרירי, טיילנו בעיירה המקסימה, שתינו שוקו ונסענו לכיוון אגם מאג׳ורה (שסמוך לשדה התעופה) ללילה אחרון לפני הטיסה מחר. נתקענו בפקק נוראי כך שיצא שנסיעה שתוכננה לשעתיים וחצי נמשכה כמעט 5 (עצרנו גם לשעה לאכול כי התייאשנו). הגענו לקמפינג יפה ממש בשעה ארבע- Italy Camping Lido. גם הוא כפר נופש שהיה הומה באיטלקים שיצאו לחופשת פסחא, סוף סוף שמש, אז נתנו לילדודס להשתכשך טיפה באגם.
יום 12- החזרת הקראון וטיסה ארצהֿ
סיכום: זה הטיול החמישי שלנו בקראון אבל בתחושה הוא היה פחות מוצלח מהקודמים. באוסטריה למשל, הקמפינגים תמיד היו במקומות מהממים בטבע או על האגם, באיטליה זה תמיד ליד אבל לא ממש על, לא באמת היינו בקמפינגים עם נוף יפה כמו שהיה לנו באוסטריה. מזג האוויר לא תרם כמובן, אבל השתדלנו למצות את הימים, ופרט ליום אחד שהיה גשום מכדי לטייל הגשם לרוב היה בהפוגות.
בטיול מחוץ לעונה חשוב מאוד לתכנן את המסלול והיכן תישנו (ידעתי שבדולומיטים הכל סגור למעט מס׳ בודד של קמפינגים ותכננתי את הטיול בדולומיטים סביבם).
איטליה מאוד יקרה, גם מבחינת מחירי לינה לכן דווקא הרגשתי השקראון הוזיל לנו עלויות לינה וגם אוכל (צמצם לנו את המסעדות כי בישלנו לבד).
כמובן שכמו בכל טיול משפחתי היו ימים מוצלחים יותר והיו פחות, מצד שני להיות 12 יום בקראון עם הילדים זה גיבוש לכל דבר (גם במובן הצבאי של המילה :))
מקווה שהסיכום יעזור למטיילים עתידיים בקראוון. אין צורך ברשיון מיוחד, רשיון רגיל מספיק. לגבי חברות השכרה ממליצה לבדוק ולהשוות מחירים יש כמה בארץ כמו מוטורהום, בנדנה, גרייבר
==
לקריאת הסיכום המדהים בקבוצת המטיילים שלנו לצפון איטליה לחצו כאן!